Wednesday, May 20, 2009

I'm a mighty farmer~~

Haluuuuuuu.. lame terbiar blog nih kan.. Sangat busy berkebun lately sampai x sempat usha2 blog ni ha.. Anywayyyy saje je nk mulakan misi update dengan good news dulu la..pasni ade bad news sikitttt je...

Ni ha, khas nak kepoh dekat kome2 sekalian, especially boyfriend ai tu la yang memberi semangat berkebun sungguh2 hati ni ha.. and also to my silent reader.. wah terharu la ade silent reader.. hehe...

Kebun dah cukup besar ni..aritu last post size kebun adelah 14 x 14 skang dah 20 x 20 yee.. ada lagi 2 size je bleh upgrade smpai 22 x 22.. pastuh cukup la kan.. skang dh tahap Mighty Farmer! dh bleh start tanam onions yang ongkosnya agak tinggi tapi lumayan pulangannya ye.. sakan betul berkebun sampai x cukup duit.. keluar msg "you dont have enough coins"!!! hahaha..terus cacat kebunku... godek sana godek sini bleh beli coins dgn paypal rupanya.. sakan gak la farmtown nih.. oklah, xnak tulis panjang2..asyik2 cite kebun.. sian korang.. huhu..

note to my sis: JOIN LA WEIIIII!! penat ja invite..cesss...............


ha.. ni la keluasan kebun terbaru.. penat jugak bile kebun dh besar gabak nih...

Look! Look! ade small house!! cute tak?? Rase sangat best la dpt beli umah kecik nih..... ade waterwell... picnic table.. nak beli pond tp mahal gile..x mampu... huuuuu

Alangkah indahnye kalo ada kebun cmni kan.. besssstt~

Wednesday, May 13, 2009

Perihal Kebun

Hehe..Saje je kemaruk kebun.. Nak gak la share dengan korang2 yang tershayang nih kan... Amboi2 encik boyfriend pun sakan memberi semangat aku berkebun nih ye! Meh la nak kasi update skit dengan kebun ai.. Dah maju ye..aritu baru kat stage apprentice.. kebun pun nampak plain je.. silela tengok hasilnye di bawah~~~

aha... shantek tak kebun ai?? skang dah level 13 - "Distinguished Farmer" gitu.. Masa level 12 aritu TALK OF THE TOWN okeh! bangga gilos.. coins pun dah banyak hasil part time harvest kan kebun rakan2... Masa weekend aritu aku marathon tanam anggur.. hasilnye 4 jam je.. tu cepat naik level tu...Dah keje2 nih kena tanam yang sehari or 2 hari lah.. kalo 4 jam kang bile pulak nak curi2 tulang mengharvest kat opis ye tak? Kali nih aku try tanam coffee and rice.. semalam dah harvest potatoes dengan sunflower kot? tak ingat la.. comel tak scarecrow tuh? tak penah tau camne petani2 pasang scarecrow nih..so taram je lah letak 2 bijik tuu.. cukup la kot kan? takkan nak pasang keliling sawah.. bankrupt woh! nampak tak kat corner tuh ada kandang kecik..kat situ aku taruk lembu dengan babi sekor.. adiah dari sape tah.. hahaha.. nasib la korang dok same2 kat situ.. huhu.. comel kannnn~ time ni la nak bermain2 dengan babi pun kan.. huhuhu

Okeh..cukup2lah dengan kebun sendiri yang tak berapa nk besar..tunggu naik level 16 nanti bleh besarkan kebun!! Dannnn bleh lawan mereka2 di bawah ini!! Jom tengok kebun diorang...


Aha.. ni kebun bespren gue... jiran kebun jugak lah.. namanya Cik Emi tuh... kat link tuh ade.. nama glemer kat kebun KUNYIT..tah hape benda dia syok dengan kunyit pun tak tau lah.. skang dia kan tgh semangat belajar cucuk tanam kot? hehe.. Tengok la kebun dia.. ade barn bagai..tiap kali masuk kebun dia sure aku tension.. bunyik ayam kuda bagai tuh ngok ngek ngok ngek! hahaha..saba jela.. budak nih pagi2 lagi dh g keja kat kebun aku.. asyik dapat notification kul 7 pagi..semangat betul petani sorang nih!! Emmot dah level 25.. dewa segala dewi yang ada.haha apeda ayat.. of all the farmers,dia top rank..diikuti rapat 2 mek kat bawah ni.... lawan la korang..aku lambat lagi haaa

Ni ibu mengandung punya kebun.. eh dah meletops~ kebun PUAN mija BOLAT! aritu dia gi deliver baby adam, maka kebun dia terabai.. ni baru nak catch up balik.. tah ape style dia tanam pun tak tau..skali tengok cam kek lapis pun ade. hehehe... ni tengah tanam bawang..fevret dia bawang kot..tadi siang harvest pun bawang jugek~! dia kat level 24.. bebudak nih kate dah kat level 23-24 tuh sangat susah nak naik.. haih, parah aku camni.. huhu.. so far idola kebun aku adelah kebun emmot..comel tau barn tuh!!

Nih kebun Cik Ieta... nama kebun dia Shizuka..dia ni nama pelik2 dia sungguh banyak.. huhu..kebun dia agak menarik berbanding kebun mija.. (hohoho jgn marah aku b..) tapi dia xde barn..maka, tidaklah menjadi idola aku.... aku rase dulu2 cam dia ade je barn kecik tapi mungkin dah buang utk membesarkan tanah kot??? dia pun rajin gak bercucuk tanam mcm2 jenis tanaman.. harvest kat sini buley buat manyak luit... huhu

ahaaaaaa.. ni kebun kawan ai sorang lagi tapi bukan dermarian lah.. ni utpian.. hehe.. Puan Azwa kite.. kebun dia comellll je.. baru stage apprentice.. aritu dah mati sume tanaman sebab dia tak gi harvest.. baru belajar la katakan.. takpe, go slow.. ni dah cute dah azwa.. ade pokok2 tuh.. hehe.. tapi dia masih baru nak test segala jenis tanaman kot? okla tu.. go go azwa!!! nak harvest panggil ai okeh!


Okay, sekian saje laporan kebun dari saye... tata~~~

p/s: maaflah gambar sangat kecik.. laptop ai kan kecik comel je so xleh la nak paste beso gabak.. tp click je kt pic tuh kang dia jadik besar.. cume farm tuh x full la.. hehe

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu

Takde la nak tulis mushy2 sebab mak beta takde nye reti internet2 bagai nih... Cukupla dengan panggilan hangit utk mak tadi... huhu.. Mak siap bleh tanye "ye,nak ape? Mak tengah shopping nih.. (sambil berborak on the other side, ha cantik tuh, bape harga??)" Adoi laaa mak! Like mother like daughter kan? hhahaha..

Happy Mother's Day to my mommy friends jugek sepertiiiiiiiii MY SISTER (I know it's not like what u pictured it would be but just forget about it.. next year celebrate betoi2 hokeh?), RINA, BABY (hoh, dah la namanya baby, ade pulak baby!) BINI SAYUT, PADI, FADZ, BINI PEJAI, SIS ADIE, and.. mommy to be, Pn ELLA!

Ape perasaan korang sambut ari ibu nih?? Story la skit.. huhu

Anyway saje nak tempek joke dr email aku dpt nih.. tergelak besar aku dkt workshop ni ha...

***********************************************************************************************

A woman gets on a city bus. She looks at the driver and
holds up one hand; the driver holds up two hands.

Next, the woman points up; the driver points down.
Then, the woman grabs her breast; the driver grabs his crotch.

Finally, the woman grabs her butt and gets off the bus.

A curious passenger asked the bus driver what the odd motions were all
about.

The driver explained, "The woman is a deaf-mute. She asked me if a bus ride
is five cents, and I told her it was ten cents.

Next, she asked if the bus was going uptown, and I told her it was going
downtown. Then, she asked if the bus was going pass the milk-farm,and I told
her it was going pass the ball-park."

The passenger interjected, "Okay, but why did she grab her butt as she left
the bus?"

The driver continued, she replied "Oh shit, I'm on the wrong bus!"

Saturday, May 9, 2009

Mari Berkebun

Sangap betul time cuti ni kan.. Dahla tv free cap OKIA aku tuh ranap sekali lagi.. Tak kose dah nak antar repair.. Lagipun takdela aku nih dikategori tv addict cam kakak aku tuu kan... hehe..

So, since baru berkenalan dengan facebook nih, ramai la kawan2 seperjuangan time skolah dulu HASUT aku main farmtown.. awal2 mcm x excited sangat tapi bila dah kumpul duit banyak2 nih rase syiokkk gila okeh!

Dah gian dh namanya nih.. since arini cuti dapatla aku tanam grapes.. Slalu susah nak tanam grapes nih sebab dia masak dalam masa 4 jam. .So, kalo tanam time ari keje, camne la nak harvest, ye tak?

Ni ha nak tempek aku punye kebun. Dah tenggelam dah disebalik grapes2... Yang dah purple tuh dah ripe tunggu pekerja2 datang harvest.. semestinya bespren gue cik emi & cik ieta yang masing2 dah level dewa~! Addictednye benda alah ni sampai aku set alarm utk taknak terlepas harvest.. Kang jadik cam cik Azwa kite, dah jadik waste..huhu.. Teruskan usaha anda azwa!!


Oh.. saye dh jadik fofuler farmer dh nih.. hins hins...

Hak Melayu

Dpt from email.. tak pasti lah kesahihannye..

Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut. Berikut adalah perbualan mereka,

Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu mesti diberikan sama rata demi keadilan. Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupun kami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payah semenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara. Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.

Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan Tan Sri?

Tan Sri: Oh...sudah lama. Praba ni dah bekerja dengan saya hampir 30 tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarang bekerja dengan saya lebih 10 tahun. Mereka ini adalah pekerja saya yang paling berdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.

Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sri tadi.

Tan Sri: Eh..mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.

Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milik orang Melayu. Milik raja-raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata dengan alasan kerana telah banyak menyumbang. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?

Tan Sri: ............ ......... ......... ......... ........

Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan. Pendapat anda?



P/S: Mono punya tan sli.. read: bodo punya tan sri..

Friday, May 8, 2009

Keje di hari cuti

Saje nak meluahkan perasaan tak happy kena kerja time orang lain cuti...

Cam bese lah, everytime public holiday on Saturday, company hijau akan ganti cuti on Friday.. Tapi since aku tengah attach dengan company biru nih, tak dapat la privilege tuh kan.. System kat company biru ni pulak, bleh tambah dalam annual leave. Habis aku camne? Unrecorded leave la jawabnye.. huhu

Arini liat gile okeh nak bangun. Selalu nye kul 6 camtu Aliza dah bangun. Rumah dah ade bunyi2 iron tapi arini sampai 6.30 aku golek2 malas nak bangun. Oh sakitnye la hati tengok housies bergelimpangan diulit mimpi indah. Aku pulak kena mandi sejuk2 pagi nih. Dengan rase badan sakit2, nak demam... paksa diri jugak bangun gi keje.. bukan sebab ade keje pun tapi sebab dah ade appointment dgn RHB & Dermalogica.. wahahah..

Slalunye kuar umah dlm 6.40 camtuh arini kul 7 baru nak masuk kete.. Sampai LRT je lengang weh! Nampak sangat ar LRT ni penuh dengan budak2 company hijau.. Parking pun kosong je, bleh la nak try park horizontal.. haha.. Tetiba aku terpikir, nape la company hijau tak provide shuttle bus ek? Dah la dia siang2 buat building yang gile glemer and tak kasi parking privilege dekat kuli2 dia.. Ape la salahnye beli sebijik bas dan hire driver. Ari2 datang amik say at 7am dkt area yang "panas" seperti Taman Melati dan Wangsa Maju. Kalau yang lambat tuh naik la LRT kan tapi kalau yang sempat, imagine la sebijik je kenderaan bleh angkut 40 manusia.. Dah bape banyak space dah di save kt situ kan... Jimat 40 space dkt LRT ataupun jimat 40 bijik kete dekat atas jalan (since orang2 kite tak suke car pool kan, sebijik kete sorang la..).. Then by 6 bus ready dekat Tower 1 untuk hantar balik... Tak ke jimat tuh namanya? Toksah banyak pun takpelah.. 2-3 bijik untuk arah Gombak, 2-3 bijik untuk arah Ampang.. Kan? Bernas tak idea beta??

Kalo aku kaye nanti aku nak beli bas banyak2 and tender dkt company hijau.. Wat proposal untuk provide shuttle bus untuk kuli2 company hijau..... Itulah impianku yang terkini! haha

Oklah, nasib baik arini half day. Sejam dah abis meeting and makan sana makan sini, blog sana blog sini.. facebook? Oh sudah kena block dek company biru since yesterday afternoon. Yelah, mane taknye ade sorang kuli yang baru KENAL facebook and ari2 bukak.. huhuhu..

Tak dapek nak besarkan kebun time keje.. huhu..

Oklah, selamat menyambut hari Vesak untuk kaum buddhist.. nak tau vesak tuh ape? silelah bace kat sini.. Aku pun lom habis bace.. hehe..



p/s: rinduuuuuuuuuuu... rindu serindu-rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... *hugs&kisses*

Sunday, May 3, 2009

Scuba Day 2...

Continuation of this post.

On second day, we went to Pulau Sapi, one of the islands in KK and first we had to perform our 300m non-stop swim test and 10 minutes thread. Yeah, its 300m coz we chose to swim with snorkeling gear on, and that was a HUGE mistake!! Sebabnye, terjun2 aje terus kena swim tanpa sempat test dulu dengan snorkel gear tuh. Patutnye swim without any equipment je lagik sonang ha. Hampir2 aku gagal di situ sebab tersedut air laut. hahaha.. Syukur, lepas jugak walaupun lambat.. takpe, no time limit.. Hoyeahh

Once we've completed our test, we start to do the basic equipment set up. We checked our oxygen tank, regulators, buoy compensator (BC), etc are functioning before we put it on. The tank was SO SO SO heavy and I couldnt even lift it up on my own! Nasib la ade bf gagah perkasa tolong angkat kan... Seriously berat nak mampos! But, once we are in the water, the tank simply floats and weightless. Biasalah kan, konsep gas2 nih.. Huhu. Oh yang dalam gamba nih bukanla bf aku.. Adela orang2 yang pegi trip skali dengan boat kitorang tuh tolong aku.. Kot dia tengok budak ni nak patah pinggang dah kot?

We had the backward roll entry on our first dive. We performed all the survival techniques that we've learnt in class. First it was done at shallow water so that we dont panic! Next we moved to slightly deeper water, around 6m and performed the same technique again.
We learned to:

• equalize pressure while descending and ascending
• remove water from mask
• remove regulator and learn to locate the regulator
• completely remove mask and learn to put it back (hoh tak suka part ni sebab mata sangat pedih!!)
• take off weight belt
• remove BC

The pressure equalization is extremely important as we dont want to end up having our ear drum burst! And we dont want to be deaf either. Therefore, the first skill that we have to master is the equalization. The moment we descend, pressure will start to increase and we have to equalize it first before we descend further. If not, the pressure will keep increasing and hurt our ear drum and the pain is just unbearable. I've experienced it before but not under water. It was during a plane ride and I was having massive cold. Cold and flying is never a good combination. Cold and diving is worst! NEVER ever dive if you have flu or blocked sinus. It hurts and its definitely gonna hurts your sinus’ nerves!

I never thought we can take off our mask under water. But hey, I've done it! It was difficult at first as water starts to enter your eyes and nose. You're supposed to breathe through mouth and not through your nose! The moment the mask was out of your face; your eyes will start to feel sharp pain (pedih skit la) coz of the salt water. I tried to close my eyes when removing the mask but then I start to panic and breath through my nose! This is not air, but salt water!! That simply doubled the panic and I had to open my eyes and do it slowly. I had to concentrate breathing through the regulator, which is through my mouth. Anggap lah hidung anda tersumbat and tidak boleh diguna pakai. Haha

There were many other skills we learnt that day alone. We took a break in the noon for our lunch and also to have sufficient Surface Interval before our next dive. This is extremely important to release the nitrogen in our body before we continued taking more of it in the next dive. The oxygen tank is not 100% oxygen, it’s the natural air that we are breathing and consists nitrogen (x igt la bape percent kan..) Those nitrogen will stay in our body for certain amount of time and disappear slowly. We just have to make sure we are in the correct group to know how many minutes we have to stay at bottom. If we exceed the total allowable time, serious consequences will be faced, including death. So, be very careful in planning your dive!

Anyway, after 2 hours surface interval, we continued our lesson. We went to 10m depth and did another skills test underwater. The moment I reached 3m, I had to re-equalize my pressures. I was a bit behind than other divers as I had to go up a bit to equalize myself. Then I went down to my members and saw 3 of them making a turn to left. I quickly make a u-turn underwater and followed them. After a few minutes, I realized I was following the wrong group!! They were wearing colorful fins whilst my divers were all wearing black fins!! It was kinda blur down there and I wasn’t wearing any contact lense. It took few minutes for me to realize that I’m in the wrong group and I panicked! I wanted to turn back and find my divers mate but I’m afraid of getting lost underwater, to a deeper depth! I wanted to shout to the divers and asked them to help me find my group but I guess they wont bother (or maybe the will?) I took a deep breath and quickly ascended to surface. The moment I reached the surface, I looked around for my boat and my team, but to no avail. After a few seconds I heard my name being called and I turned to see my group was all there!! I was so happy and felt so relieved! Pastuh kena perli dengan instructor.. aku rase dia marah lah.. hahah

Update untuk third day akan menyusul entah bila.... huhu