Thursday, April 23, 2009

Barang

Bile nak beli sesuatu barang, kita akan berusaha bersungguh-sungguh utk dptkannya.
Kalau boleh hari2 nak pegi tengok, nak2 lagi barang yang limited edition ataupun ada 1 je.

Betul?

Bile dh dpt, ari2 la kendong ke sana ke sini. Kalau boleh nak bersama2 24 jam.
Belai sana, belai sini.
Jaga elok2, tak kasi calar, tak kasi jatuh. Kawan nak pinjam pun mungkin tak boleh kot?

Betul?

Bile dh lama2 tuh, mula lah hilang tumpuan.
Kadang tuh dah lama tersimpan pun kita tak sedar kita memilikinya.
TAPI, bila dah hilang baru lah tak keruan!
Menyesal pun dah tak guna, BETUL?

Kalau mampu, boleh beli lagi sekali.
Kalau yang limited edition, selamat la kau...

Tapi tuh barang, manusia bukan seperti barang....
Dah hilang tuh, hilang lah..
Nak cari mane lagi, YE TAK?

.................

i have feelings...


in case you forget

Wednesday, April 22, 2009

Our Geography

Between the ages of 15 - 20 a woman is like Africa.
She is half discovered, half wild.


Between the ages of 20 - 30 a woman is like America.
Fully discovered and scientifically perfect.


Between the ages of 30 - 35, she is like India & Japan.
Very hot, wise and beautiful !!!!!!!!!


Between the ages of 35 - 40 a woman is like France.
She is half destroyed after the war but still desirable.


Between the ages of 40 - 50 she is like Germany.
She lost the war but not the hope.


Between the ages of 50 - 60 she is like Russia.
Very wide, very quiet but nobody goes there.


Between the ages of 60 - 70 a woman is like England.
With a glorious past but no future.


After 70, they become Siberia.
Everyone knows where it is, but no one wants to go there.


Where's Malaysia?? =p

Sunday, April 19, 2009

Shopaholic and Friends

Tutup kejap cerita scuba... dah draft tapi gambo2 best kat Farah, so kena tunggu la jap..

Anyway, semalam adelah hari yang sangat memenatkan! Pagi2 buta tuh aku ade appointment ENT dekat Prince Court Medical Centre (PCMC). Since idung aku nih makin kronik, nak2 lagi time diving, aku nekad nak jumpe specialist. Ni kali ke-2 aku jumpe specialist. Last year dah jumpe Dr dkt Ampang Puteri and masa 3rd visit dia advised aku go for surgery sambil buat lawak bodoh "boleh tukar kete baru nih dpt patient Petronas". Huh? Dahla nak suruh aku gi wat CT scan segala bagai pastu ko boleh pulak cakap pasal DUIT?? What the F la kan. Terus aku stop gi jumpe dr tuh. SANGATlah tak professional nih. Akak ckp bleh buat report kt MAA? Tahla, malas pulak.. Bior je..

Since PCMC nih sangat glamer je dr luar kan, teringin la nak pegi. Takde pulak kawan2 yang deliver baby kat situ or admitted utk dilawat. So, aku pun mintak la refer kat situ. Dr nye very nice and rase sangat comfy and yakin lah dengan dia. Awal2 lagi dia dah suruh gi wat CT scan utk confirmkan aku nih sinusitis or rhinitis. Dr Ampang Puteri ckp aku rhinitis and sebab nak wat operation je baru suruh buat CT scan kan. So nampak la dr PCMC nih lagi BAGUS!

Time nak buat CT Scan tuh mak aih punya la kecut perut. Macam2 aku pikir. Siap TERberangan tengah belakon dalam Grey's Anatomy pulak! haha. Aku siap pejam mata tak nak tengok menda alah pusing2 tuh scan kepala aku. Pengalaman baru tapi tak bape best la kan. Teringat niece aku, Sara masa dia kena wat CT scan. Padanla melalak tak hingat.. Maksu paham perasaan Sawa.. cewah.. Tapi seriously NGERI!! Okeh dah2 la kot ckp pasal CT Scan tuh. Pape pun CONFIRMlah aku sinus. Siap tengok sendiri lagi. Ampeh la kan Dr kt Ampang Puteri tuh. Nasib la dia x main redah operate aku jer. Kang lain jadiknye.

Dr strongly advised aku go for surgery sebab sinus aku dh tahap teruk. Sampaikan saluran ape tah tuh dah FULLY closed! Hah amik kau. Saluran ape tah pulak dah bengkok dan haruslah diperbetulkan. Tak ingat la kan ape nama saluran2 nih.. Hehe. Nanti lah akan dipikirkan dulu nak operate ke idak. Sape la nak jage nih kan? Kena ada orang jaga aku FULL TIME for the first 2 days pastuh bleh MC seminggu or 2 minggu tengok keadaan lah. Nak import mak tok ke akak aku je???? Akan dipikirkan lagik lepas nih...

Macam banyak terbabas pulak cerita nih... tak kena langsung dengan topic! Haha. Ni la nak kabo nih.. Lepas je abis jumpe Dr tuh, terus kitorang memecut pegi Damansara. Ade LEVI'S SALE!! Nih first time dia buat sale. Yela, slalunye kalau orang sale dia mana ade nak sale pun. Kali nih memang sume orang semangat giler lah nak shopping. Sampai2 aje area TTDI tuh, dah nampak kete berderet2... Adela dalam 200m jauhnye kitorang menapak NAIK bukit untuk gi sale tuh. Tengah panas terik pulak tuh! Aku dengan hidung tersumbat nih pun lajuuu jer jalan. Haha. Dah sampai tuh mak aih maknusia penuh gile! Berderet2 lah orang beratur nak masuk. Dengan panas xde anginnye aku mmg rase nak pengsan je. Dahla x makan banyak pagi tuh, dah nak start black out dah. Coklat lupa nak bawak. LOW SUGAR lagik! Tapi sebab nak shopping punye pasal, aku gagah la jugak. Low sugar pun low la kan janjik LOW PRICE!

Harga memang ROCK BOTTOM lah. Sume seluar dalam range RM80-100. Baju2 sume dlm 20-30 hinggit jer. Ade kasut, sunglasses, boxer, belts, baju Dockers, etc. At first aku sempat try suar2 tuh.. Maklumla yang dijual tuh xde penah pulak aku try before this. Siap ade hati try size 24! Hasilnye masuk separuh je kaki aku pastu dah ade halangan BESAR. Haha. Last2 sarung size 26 baru muat. ARGHHH!! Nape la hips nih beso sangat. Sangkut habis! Dulu2 zaman belaja siap kena carik size 23 tau! haha.. Last2 aku end up beli selai jeans, selai baby-t and selai boxer utk cik abang. Baloi la jalan jauh2 kan??

Lepas dh shopping baru la masing2 terasa kebuluran. Yelah dari pagi tak makan berat.. Terus la laju je pegi Carrefour layan Chicken Rice Shop. Lepas tuh beli barang2 sikit utk party malamnye. Oh lupe pulak, semalam adelah hari jadi Aliza. So, malamnye we all diinvite utk ke birthday bash dia... Sangatlah happening semalam! Bising gile tempat tuh dengan kitorang ber-14 kot? Lost count pulak bape ramai kitorang semalam.

Anyway, it was so kind of Aliza to belanja us makan sedap gile dekat Tony Roma's. Makanan punye la banyak sampai x bleh masuk lagi dah. Ade la beberapa dish tu yg aku tengok aje, tak mampu nak telan dah.. Tapi sirloin steak dia memang MANTAP! Ramai suke ribs dia tapi aku kureng skit lah. Mungkin part aku dpt tuh x best kot? Haha. Gamba2 belom dapat ditempek lagi sebab photographer masih di sana sini.. Huhu.

Pape pun, selamat panjang umur dan dimurahkan rejeki utk Aliza. Jangan kawin seblom aku tau!! HAHA. Love you dear!!

Thursday, April 16, 2009

We Are Qualified

DIVERS!

Pheww. Finally, both of us managed to complete our open water dive course! Habis satu dugaan di situ. I thought diving is easy but after having it done last week, I seriously think diving is a very life challenging sports. Why? Coz it's your life you're risking down there!

Yeah. People always told me diving is easy. You dont have to be a swimmer if you want to dive coz there will be breathing equipment to help you survive. I had the same thinking too before I stepped into the classroom and started my open diving course.

We took the SSI package, which is very conservative than PADI. SSI stands for Scuba School International and it is known among the divers as it is strict than PADI. PADI is of course, apart from world wide recognized, they are more lenient BUT they are slightly expensive than SSI, for its popularity I guess. We got the learning from Sabah Divers, who are very good at teaching diving skills and survivor skills. I'm not sure about other places but this is among the agencies who had a 200m non-stop swimming test as a prerequisite to diving. And I almost failed that test! Nervous sket la tiba2 terjun dr boat and terus start swimming kat laut ye!! Nasib baik lulus... walaupun dah tertelan air laut..

Now come the important part, the 200m non-stop swim test and 10 minutes threading. I was always wondering why do we have to perform these tests in order to continue our open water dive course? I've asked around about this test and all answers I got was they never had to do the swim test and some even said they dont even know how to swim! Later when I've done the course, I had a discussion with a lady diver, who talked about Sabah Divers and their swim test prerequisite. It was a rich discussion and we came to a point where we agreed that this test is A MUST to everyone before you take the dive course. As pointed earlier, its YOUR life you're risking and those breathing equipments are just tools to help you to breath. Those tools can fail and HAD failed before, especially those you rented. So, what would you do IF your equipment fails while you are 15m under water? Panic attack is always there, even if you're just down to 3m!

My advise to those who are interested to take this course: PLEASE make sure you can swim and thread. It doesnt has to be 200m non-stop but at least make sure you have the right technique, okay?

Back to my story.. On the first day, we had a full day classroom session. We watched videos on risks, techniques, etc and had a multiple choice questions test! We all passed, with me and my bf scored 98%! kantoi meniru di situ.. haha.. The test was an open book test so we can refer back to our notes and discussions we had before the test. Ni lebih kepada theoritical part lah before we do the practical the next day.

Okeh, tamat sudah hari pertama di KK.

P/S: Cerita sambungan hari2 seterusnya lepas2 ni la pulak. Tak larat dah ni.. Balik2 je terus demam teruk.. marilah sambung tido..........

Wednesday, April 8, 2009

Below the line

Was waiting for my last nail to sparkle at Aster Spring when I suddenly felt different. I first felt like puking and I tried hard to control it from happening. I didnt want to spill over my new shining nails (ye, aku ponteng keje sejam awal from lunch hour just to get my nails done.. hiks).

After a few seconds, I managed to control the inner swabbing from reaching the surface. But then I started to shiver and felt as if I'm dehydrating, just like after you've finished running. The background noise at Aster Spring started to disappear from my listening and at the same time the "cold" feeling was more intense.

I couldnt get up from my chair as the manicurist told me it's done. I looked at her and said I can't move. I looked pale and sick. I tried to talk but I'm not sure if she can listen. I made a sign of throwing up and she ran out getting a pail for me to use. I closed my eyes, adjusting my breathing and started to pray to God. I can feel the sweat dripping all over my body and face. I tried to wipe my face and realized my baju kurung is all wet, and I was sitting in an air-conditioned room!

The manicurist gave me a glass of warm water and a sweet. I was feeling better and told her what had happened. She asked if I've taken anything in the morning or not. I took 2 slices of sandwich this morning. It was a healthy one! But yeah, I didnt drink any sugar-y liquid as I was busy hydrating myself with plain water. She said it's not the right diet as I dont take any sugar at all. Well, I'm used to drink milo every morning but not taking any food. It's different today as I bought myself the egg sandwich BUT without any milo.

I straight away went to the TTMC next door, still in shiver. Told the doctor of my condition and was diagnosed for low blood pressure, just like what I was thinking. The pressure is normal, syukur!! The doc asked about my breakfast this morning and I was told that my sugar level is too low, causing the dizzy and sweating effect. I just have to break my rules to have more sugar and that would mean......... more juices, more chocolates, ice creams, sugar sugar sugar!

I realized that I dont really take much of sugar and salt. I kinda in the middle of the taste. Not too sweet, salty, sour or spicy! Well, being too cautious is no good either I suppose.

From now on, I'll be sweeter than before.. Huhu. My colleague said "I thought you are so sweet dear".. haha. Dasar lelaki.....

Sunday, April 5, 2009

Gamba Dari Laut

Saje je nak educate kan korang kehidupanku di laut sana.. Ingatkan nak snap pic bilik aku, toilet, bunk, galley dan segala2...tapi lupe plak.. so enjoy je la pic pasal rig in general... huhu


Left: During towing..2 bijik kapal tuh tarik rig nih..ade sebijik lagi kat tepi mengekor..
Right: The platform..Basically togel je..ade conductor je..4 bijik tiang tuh namanya conductor.. We drill thru it..


Left: Time ni tengah pasang staircase untuk connectkan rig dengan platform. Kalo idak camne la nak turun pegi bawah sana kan......
Right: View dari platform.. Nampak kaki rig tuh? Bila ombak kuat, kaki nih goyang, rig jugak bergoyang..


Nih view from top. Dari tak gayat terus jadik gayat.. Tiap kali nak turun je aku sure ngucap abis2an dulu.. hhuhu


Left: View from helideck. Tuh yang secoet tuh balance kaki rig. Kire dah habis maximum jack-up dah ni.. Kalau jack lagi tercabut kot kaki tuh? haha..
Right: View dari dalam kaki tuh sniri.. Agak2 nak swimming boleh kot masuk dlm ni? Tapi busuk tak hingat la.. bau segala mak nenek benda alah dlm laut..


Left: Ni lah helideck nyee..Tempat orang beriadah dan menenangkan fikiran...
Right: Tu lah rig floor..


Left: Deck view.. Rig nih deck space dia kecik je.. so serabut mata la tengok..
Right: Ni mud punya system..ade centrifuge, shakers, Geoservices punya cabin and SLB punye cabin jugak...


Left: Me @ catwalk. Memang namanya catwalk so aku pun jadi la model kejap.. hihu.. Seblah tuh string mill..
Right: 26" bit..


Left: 26" bit and 33 1/4" string mill.. Bit tuh akan drill hole skit and string mill nih adelah hole opener.. dia akan bukak til 33 1/4" size.
Right: View from rotary table. Basically sume benda lalu dr sini lah.. tapi view dia suke hati plak gi rotate..


Left: This is how it looks like masa conductor clean out.. yg melimpah2 tuh mud..
Right: Our crew boat.. Nak pegi rig naik boat nih la...


Left: Jody toolpusher a.k.a. teddy bear.. hiks
Right: Hakam (wellsite engineer), me & David (mud engineer). Hakam masih single. Sape mau? David anak 3..tidak buleh kaco..


Left: Kalau dah letih sangat, mana2 pun boleh lelap..
Right: Saje je posing atas casing..


Nih wireline unit namanya..

Friday, April 3, 2009

Akhirnya...

Aku pulang ke daratan.. Legaaaaaa

Hitch kali ni sangatlah interesting. Elok2 sampai rig jer, hole collapse.. Less than 200m untuk land tubing.. kuang kuang.. Sume mule la cakap aku bawak bad luck.. :P Tapi aku memang suke ade problem2 ni sebab aku bleh belajar.. BUT not during my well punye drilling lah kan.. Maunya burst AFE nanti.. Okeh, korang sure tak paham ape aku cakap.. abaikan.. hiks

Kali ni aku experience rig move. From one platform to another platform. Aku expect hidup tergolek2 di atas rig during rig move, tapi lain jadiknye... Laut sangat tenang so it was a smooth sailing. Tak terasa pun seperti tengah towing. Just masa nak jack-up tuh la rase goyang2 sebab water depth dah makin naik.. Kitorang dah berada agak jauh dari daratan. Terasa la goyang2 sampai aku ade rase nak terkeluar segala lauk pauk yg ada dalam perut nih.. (Taknak ngaku seasick sebab aku rase aku tak seasick) POYO! huhu

Seminggu sebelum tuh memang aku makan gaji buta. Sebab kena drill balik the whole thing. Drilling adelah membosankan. Takde banyak benda pun boleh tengok. Setakat tengok muka driller tuh, takpelah. Lepas je rig move, hidup dah makin bermakna. Tu lah tujuan asal aku pegi rig kali ni pun. Tak expect pulak stranded seminggu utk drill balik hole tuh.

After jack-up, dapatlah layan kehidupan yang lebih bermakna. Batch drilling memang lah memenatkan. Tapi jimat cost. Yang kesiannye, rig crew and logistics.. Maaplah, tak berniat nak susahkan korang, huhu. Tapi papepun memang respect la diorang nih. Planning memang tip top.. tidaklah seperti our operating arm tuh kan.. Ops, takde niat nak kutuk sesape di sini.

Aku pun sama naik busy bodynye. Kehulu kehilir mengekor orang2 yang berkaitan. Makin ke tengah laut nih panas dia makin membahang. Muka aku sekarang ada belang yang SANGAT lah obvious. Dari dahi ke bawah mata, masih maintain warna asal. Lepas je bawah mata tuh nampak garisan permulaan kegelapan kulit, dan ade bentuk safety glass kat hidung aku nih.. Urgh! Pakai foundation pun dah jadi kelabu asap. Color pun dah lari. Takkan kena tukar foundation kot?? STRESS!! Takpelah, biar je hitam legam sampai mid April nih. Pastu aku lancarkan sesi PEMUTIHAN kulit di dermalogica tuh. huhu

Keja dengan mat2 saleh nih memang mencabar minda betul lah. Tu yang aku suka. Dulu aku penah keja dengan mat2 jepun. LAGI sakit otak okeh! Kul 9 malam pun dia expect ko masih keja. Kalau kat opis lama tuh, takde orang peduli pun. Lengah2kan masa pun takde hal.

I like this working culture. Aku rindukan culture macam nih. Bak kata erin, datang kul bape pun lantak kau la janji cukup 8 jam kau keja. Tapi tidak pada BOS aku di opis sana nun. Dalam appraisal aku, dia cakap aku LACK of effort nak balik lambat utk learn something new. Hurm, mungkin sebab dia penah ajak aku join meeting after 5pm sekali tuh tapi aku rejek mentah2 sebab aku ckp aku ade appointment lain (ade facial appointment time tu, appointment la jugak kan?). To me, I work from 8 to 5 ONLY. Dalam offer letter aku pun cakap aku keja 8 to 5. So bila kul 5 je, terus aku cabut. Dulu2 yela, kul 8 pun ngadap keja lagi. Not anymore... hidup kena ada rules. kena ada quality.. Kan? Berbaloi lah dengan gaji ciput yang diberi nih.... !

Eh terlebih membebel. Nak sambung tido. Pandangan aku masih berombak2.. Mabuk laut blom abis.. huhu