Saturday, February 7, 2009

Scuba Buba!

Both of us are planning for it! I was thinking of getting the license sometime last year but it was never a plan to be executed in the near future. Somehow early this year, there was an opportunity knocked on the door from TMF’s colleague and he excitedly asked me to join, F.O.C!! Hooray! Oh, don’t get me wrong here. We still have to pay but I don’t have to coz someone is so kind enough to fund me! I love you so much sweetheart!!

I never thought to own a license is difficult. I mean, I thought we just have to pay and do some theory and practical and wallah, we’re qualified to dive! But, to my surprise, there are prerequisites before we can register!

• 200m non-stop swimming in any style
• 10 minutes threading


WHAT THE F?? I haven’t been swimming, like REALLY swimming for ages! I guess the last time I had a proper swimming was back in secondary. Can u imagine that? And with those “social” activities I “performed”, my breathing technique was so terrible! All the swimming lessons were useless as I can’t recall any of them anymore! Let alone practicing it. Papa mesti agak murka sebab penat2 dia antar pegi belajar tapi haprak..... hehe..


Since I’ve been sponsored for the course, I just have to start practicing the 200m non-stop! And I have about 2 months to do it! OMG camna nih? Since I’m spending a week in Miri (cuti offshore ye.. yeay!!) my bf is kind enough to be my swimming teacher. He’s been allocating most of his time to train me and support me. And today, I managed to do 100m non-stop!! And more than 5 minutes threading in 5m water depth! Wallahh!! Oh, I even get some gift... TANNED! Dahla pegi rig aritu dah legam2 dah aku ni, campur pulak berenang ala2 duyung tadi.. Habis berbelang badan aku nih.. jadi corak bikini.. ops, swimming suit.. :P

And tomorrow, I’m gonna do the 300m non-stop! Harap-harap lepas lah.. agak semput jugak nak abiskan 1 lap tadi.. sebab tak pandai pusing.. buat u-turn aje hahaha...

Oh, another fun+exciting+memorable activity done tonight. Tapi esok ajelah aku update ye.. tunggu~~

Friday, February 6, 2009

First Hitch

Okeh. Dah agak bersawang blog ni. Sebenarnye aku dah siapkan satu update on my shopping spree with lovely housies but on that day jugaklah dapat perintah team leader untuk turun ke laut. So, terpaksa la put on hold kejap post yang dah basi tuh and menjalankan tugas sebagai nelayan..

15 hari bertapa di rig. First week memang excited tak hengat la kan. Hari-hari ade je muka aku menyebok dekat rig floor tuh. Bercintan-cintun dengan driller, and other floormen. Diorang sangat baik and excited la jugak sebab ade POMPUAN kat atas rig tu kan. Actually, bukan aku sorang lah pompuan kat situ. Before aku sampai dah ade sorang minah separa mat saleh kat situ. Minah company biru. Tidaklah sefriendly yang aku sangka. So gasak ler. Tak kesah pun. Esoknye, ade sorang trainee UTP datang working for company biru jugak. Best kan kalau ade kesedaran awal-awal untuk buat internship dengan O&G Co. Zaman aku dulu seperti blur-blur aje jadik intern.

Ni tengah berangan jadi driller la kononnye....

Basah kuyup mandi mud... it stinks!

Layanan kat rig memang first class. Makanan pun not bad tapi tekak aku ni sentiasa gilakan tom yam. Sampai aku merengek-rengek ala-ala gedik jugakla dekat chef tu mintak dia masakkan tom yam. Sekali tu dia pun sediakanlah tom yam kat aku... Excited tak terkata rase macam nak lompat terjun helideck je. Tapi rupa-rupanya, bukanlah tom yam yang dihidangkan... ASAM PEDAS! Haiyak, orang2 sarawak ni memang tunggang-langgang skit in defining makanan2 diorang. Tapi pape pun memang sedap la asam pedas dia.. Rasenye kalau mak aku try ni dia suka nih! Selingan, mak aku memang peminat fanatik asam pedas okeh!

Hidup dikelilingi banyak2 jejaka memanglah menyakitkan hati. Sebabnye sorang pun bukanlah buah hati cinta jantung aku. Huhu. Poyos. Tapi bolehla untuk mencuci2 mata kan. Kebetulan time aku naik rig tuh ade la mamat mud engineer yang hensem lagi berketul2 badannye baik dengan aku. Bleh kata dia agak suka flirt la kan. Tapi bolayan je sebab dah ade anak 3 ha.. Papepun, dialah yang jadi aku punye personal trainer yang tidak dibayar sepanjang aku kat rig. Tiap pagi and petang kena work out dengan dia. Bak kata sorang lagi engineer kat situ, mamat tuh gile. Orang lain work out to live, tapi dia live to work out. Haha. Tapi berbaloi la dapat tengok badan ketul2 dia kan. Nyirap aje bunyinye kan? Haha. Takpe, tak lama lagi encik buah hati aku pun bakal berketul2 lah jugak. Go go go darling! Don’t forget your diet!!

With Pak Santoso.. otai cementing & jugak rumet aku.... aku plak dah macam pirate..

Pengalaman aku naik rig tuh memang tak dapek nak dilupakan lah, apetah lagi nak describe kat sini. Mau la berpage2 tak habis aku cite. Nak2 lagi part kena share bilik dengan 3 orang jejaka.. wahaha. Ape2pun aku rase company kite ni kena la naikkan skit elaun hardship tuh. Sungguh2 tak berbaloi aku menyabung nyawa pegi laut tuh especially di kala ombak ganas dengan bayaran seciput tu. Aku rase nak suggest HR & Finance pegi hitch jugak la. Baru dia dapat rasa apa yang kitorang rasa. Then only we can talk! Right?