Monday, September 29, 2008

Last Minute Baking

Semangat nak buat biskut raya dr malam semalam lagi.. tapi memandangkan dah nak tengah malam, aku dengan akak aku tido je le... arini konon nak buat pepagi lagi.. bangun pun matahari dh terpacak.. kemas2 umah ape yg patot.. dobi baju rayeku.. pas zohor baru la start acara buat biskut taya!!

Arini kitorang plan nk buat coklat chips cookies + samperit. Mak teringin nak samperit. Tapi malam karang kot baru sempat buat samperit. Terbanyak pulak choc chip kali ni. Dah 3 round bake pun tak abis-abis adunan nye... Oh, untuk berbuka arini aku dengan akak sepakat memasak untuk mak. Akak buat puding caramel (woow weee)! Takyah la susah-susah gi param (PAsar RAMadhan) petang ni. Kangaq ni dah ala-ala 24 hours raining. Entah sempat kering ke idak le baju raye aku neh.. So, kitorang pun malas la nak lawan cucuk payung dekat param tuh. Masak sendiri je le...

Here goes the recipe for Choc Chip Cookies ala Famous Amos (I got this from Rina last year). Memang email tu cakap ni original recipe Famous Amos. Ntahle. Aku dh try last year masa kat Denmark, mmg sodap ha. Kali ni kitorang alter a bit untuk kurangkan manisnye.. Kang mak tak suke pulak...

*****************************************************************************************************************

Famous Amos Chocolate Chip Cookies

1 cups butter
2 cups flour
1 tsp. baking soda
1/2 cups granulated sugar
1 cups brown sugar
2-1/2 cups blended oatmeal (measure oatmeal and blend in blender to a fine powder)
300 gm. chocolate chips
1/2 tsp. salt
255 gm. Cadbury bar (grated) OR cooking chocolate
2 eggs
1 tsp. baking powder
1-1/2 cups chopped nuts (your choice)
1 tsp. vanilla

Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda. Add chocolate chips, chocolate bar and nuts. Roll into balls and place two inches apart on a cooking sheet.

Bake for 25 minutes at 375 degrees (~180 celcius 10min++). Makes 200++ cookies.

Maaf, gambo tak dapek nak diupload lagi sebab lom jumpe card reader. Huhu.

Selamat mencube!!!

************************************************************************************
Malam nih kitorang sambung buat samperit. Sakit gile tangan aku menekan samperit nih okay! Rasenye next year aku order je le. Tak kose nak buat aaaaaaa

Anyway, ni recipe yang aku cilok dr website. Sedikit tambahan 1 teaspoon baking powder to the recipe..

Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula dikisar halus
  • 1 kuning telur
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • chocolate chips untuk hiasan (pakai ceri jer)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Di dalam satu mangkuk, pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, dan kacau sebati.
  3. Masukkan tepung (gandum dan kastad) sedikit demi sedikit sehingga habis. Adunkan dengan tangan sehingga menjadi doh lembut.
  4. Tekan dengan acuan kuih samprit dan hiaskan dengan chocolate chips. Bakar selama lebih kurang 20 minit.
  5. NOTA: Biskut ini sederhana manis. Jika anda gemarkan lebih manis, sila lebihkan gula.

Saturday, September 27, 2008

Macam-macam Sara


"What is your name?"

"My name is Paisawa"



That's my niece, Nia Khadeeja Maisara; Sara in short. Seharian balik kampung dengan Sara boleh mendatangkan migrain aku dengan hebatnye. uhuhu. Sabo je le. Original plan was to convoy with my sis. Memandangkan aku sangat lah pemalas nak drive especially puasa-puasa nih, aku naik je kete akak aku & memaksa encik TMF bawak balik kodok and datang amik aku kt Perlis nanti.. Takpe, boleh la dia pektis drive Kuantan-Perlis untuk hari raya yang akan datang.. huahuahua... Nasib le ade yang rajin nak layan kerenah gile aku neh...

Segila-gila aku, kerenah Sara lagi super gila! Imagine being in the car for 6 hours watching Hisical, Tubbies and Bear.. (High School Musical, Teletubbies and kartun bear bahasa Danish!) Huwaaaa. Terus terhapal lagu hisical tuh sebab asyik dok ulangggg jer citenye. Inilah akibatnye pasang dvd dlm kete. Terus tak tido makcik nih. Tapi okaylah, janji tak mengamuk tak tentu pasal yer Sawa.. Boring-boring dalam kete, aku blasah snap pictures gedik masing2.. (tapi, tak dapat nak upload sbb akak aku dengan bijaknye tak bawak balik cable untuk transfer.....)

Sara is my only niece, obviously anak my only sister. She's 2 1/2 years old now and very talkative in her own language. Tengok ayat yang kuar tuh. She cant pronounce some letters properly a.k.a pelat!!

B jadik M.. Balloon jadik Menoonnn
C jadik Sh.. Mummy Shubitttt!! (Mummy Cubit)
L jadik N or T.. Depends on suku kata kot? haha
M jadik P.. tu yang namanya dia jadi Paisawa tu.. Aku plak jadi Paksu.. Maktok jadi Paktok.. Abis nanti Paksu betul datang jadi ape?? kui kui
R jadik W.. SaWa..ade jugak times R jadik B.. rabbit jadik babbit.. nasib ade T kat blakang tuh. Kalo tak, mau orang ingat ajaran sesat neh! Kadang-kadang R jadik T.. mummy, nak biskut Taya!!

Dia jugak cakap sedikit ala-ala kel.... Terbalik tunggang langgang ikut sedap dia je.. Contoh: Shubit Mummy!! (sambil nangis-nangis yang sangat lakonan). That would mean mummy cubit dia.. Patutnye jadik mummy cubit instead of shubit mummy.. kuang kuang kuang. Contoh-contoh yang lain:

Cat bace paper jadik Paper bace cat.. hahaha
Mummy baju pakai.. - Mummy pakai baju...

Dia jugak adalah dramaqueen yang sebenar. Kalau boring dengan makcik-makcik yang datang picit2 pipi dia, dia terus automatic buat-buat tido.. Dengan harapan takde orang kaco dia and dia takyah layan kerenah makcik-makcik tersebut. Bab menangis lagi hebat. Kuatnye tak payah cite. Macam pasang speaker dia melalak. Air mata setitis pun takde!!

Kerenah weng dia ni buatkan orang lagi sayang budak nih. Walaupun ari ni dia pee dengan suka hatinya di atas lantai maktok sebanyak 3 kali (ampes punya budak), namun maktok sikitttt pun tak marah... takpe je...

Ni baru lepas main mercun a.k.a happy birthday to you. Pantang nampak lilin dia terus nyanyi lagu birthday. Makanya, mercun jadik happy birthday to you lah. Tok abah dengan hebatnya menambah stok mercun seperti tahun-tahun seblom neh. Cam biasa la, bilik aku jugak jadi store mercun. Maktok kate kalo terbakar tuh, abis dengan aku2 skali.. mintak simpangggg..

Sara... sara.... Sayanggggggggg dia!

Friday, September 26, 2008

Aster Spring

Location: Aster Spring, Level 4 KLCC
Treatment taken: Deep Pore Cleansing + Eye Treatment + Neck Treatment + Back Treatment + Eyebrow Treatment
Total Price: RM569
Duration: 2 hours

Budak-budak rumah No. 14 (rumah kitorang le tu) went to have our facial treatment before the coming festive. The above treatment was my treatment. Suzie and Yati both had their prescribed treatment which I'm not really sure what are they.

My skin condition worsen a bit due to my laziness in following their advices. I'm supposed to do home care treatment 3 times a week but I think I only did it in the first few weeks and after that I just forget everything! kuikui...

Inilah akibatnye ingkar arahan therapist. Dah kena kuar duit ratus2 untuk back to normal condition. Anyway, my skin is not that congested compared to when I previously joined the membership. I started to use this product since 2004. The skin was fantastic at that time but being a student, I cannot really afford paying 400 bucks per month. Then I changed to the normal product (I think it was loreal or neutrogena or something I cant recall) and zaaasstt! all zits pop like lolipop! (hehe.. aku suke ayat tuh sbb it rhymes walaupun dia tak menyatakan maksud sebenar)

Akhirnye aku pulang ke pangkal jalan when I started working. Registered myself as a member of Aster Spring / Dermalogica in late 2007 and start from zero to get the normal skin condition back. And now, it's better than last year and people have complimented me on the new look! Berbaloi la belanja ribu riban kan... rase mcm jd promoter dermalogica pulak dah..

Pic before bergiat secara aktif dalam menghabiskan duit dkt dermalogica (nampak mcm kena chicken pox.. zits pop dgn gumbiranye) - June 07

Pic selepas berbelanja sakan di dermalogica - August 08 (Banyak pulak gambar after.. syok tgk gamba sniri..rase cantik la pulak..wahahahaha)

I'll be going back to my hometown tonight and to all bloggers and readers, have a wonderful Aidil Fitri. Drive safely ya!


P/S: Post kali ni takde motif pun. Boring kt opis xde mood nak keje so ni lah hasilnye! Post ni khas untuk orang2 yang mengalami masalah zits berleluasa.. worth every cent you spend.

Wednesday, September 24, 2008

Wisdom Tooth

I've been staying home for 2 consecutive days attending to my 2 wisdom tooth (teeth?) slumber party. Had a minor surgey done on my first wisdom tooth last year and cost me around 500 bucks.

Today I went to the dentist and had an x-ray. The machine was so cool and I was a bit jakun standing in front of it. Rase mcm nervous pun ada jugak. Siap ade lagu lagi haa.. That alone cost me 50 bucks but it managed to capture all teeth. Buruk jugak susun atur gigi aku nih. 1 of it is already slanting due to the previous wisdom tooth. Ni lah akibatnye tidak mencabut gigi anda. Ia akan menolak gigi2 adjacent dan menyebabkan gigi anda senget benget. Ampeh.

This year, I have another 2 coming out. One on bottom left and another one is on top right. The bottom left is more severe as its already 1/5 out and need to undergo minor surgery (again??). I hate dentist okay. Or should I rephrase it to "I'm scared of dentist". kui kui. The top right seems to still be intact in the gum and shall be removed next year?? My top left is not showing up yet but according to the x-ray, it will have enough space to grow and most probably I wont need to undergo surgery for that.

Thing is, the surgery alone would cost around RM500 to RM800, without the medicine. I've already spent RM100 today for the x-ray and the antibiotics and painkillers. That would mean I will have another RM400 to be used for surgery. Damn.

Is there any chance for me to claim more than RM500 if the surgery costs more than it should be? Aiyaaaa

Wanted to snap the pic of the x-ray but I'm afraid it would ruin it. So takyah over sampai gitu skali la kan? hihu.

Feedback

Remember this post?

After a week the email was sent to KFC's Customer Service, I finally received a call from it's branch manager, Encik Saiful. He personally called using his mobile phone and asked me to safe keep it for future complaint, if any.

He has just took over of the branch for a week and would like to do something with regards to this issue. Surprisingly, the trainee that I mentioned had an attitude disorder, not only with customers but also with her subordinate and superior. After a few warnings given, they planned to terminate her soon. Before they terminate her, she already sent her resign letter 2 days ago!

Adekah aku yang harus dipersalahkan? Tak kot? Aku just complaint for them to give her some attitude course or something.. not to terminate her.. hmmphh

Tuesday, September 23, 2008

Iftar @ Cheng Ho

Location: Cheng Ho Restaurant, Wangsa Maju
Price: RM31.90 (buffet style)
Service Rating: 1/5
Food Rating: 2/5
Overall Rating: 1/5

Food Served: Nasi putih, ulam-ulaman, kerabu mangga, dory masak cili, kari kepala ikan, ayam masak-i-can't remember, siew pak choy, lala masak cili, braised to fu, sup daging

Drinks Served: Soya, Green Tea, Sarsi, Plain Water

Comment:

Reservation was hold up to 6.50pm and if you didn't turn up they will automatically cancel the reservation without prior notice. So you better go there at 6.30pm to be safe.

The place was crowded. Seems like the owner (penyanyi rock kite) is thinking of having more profit rather than providing good service. The food island was located at the corner of the restaurant with only 1 side access. People will bump with each other ass as the table is arranged in such a packed manner.

Since the food can only be accessed one side, the queue was tremendously long. You have to queue as early as you arrived to avoid the traffic and to wait for the food to be replenished. Food replenishment was rather slow and you might miss out some of the dishes.

For a buffet style, I expected a 3 round eating spree. With only less than 10 dishes served, you can finish your buffet in just one plate. Kuih muih was not much and not so tasty. The dishes itself was not that satisfactory but the dory was nice.. lala was not bad either. I think I can cook better for the remaining dishes. huhu

You might want to try the ala-carte as people claimed it's better than their buffet.

New

I've changed the domain to reflect an older side of me.. That old domain was created in 2004 when I was 21 years old. Nanti kalo dh kawen takkan nk pakai domain camtu lagi pulak kan? kuikui...

Nway, please change your link ppl & I'll take some time to edit the template....

*cheers*